Amarantus – roślina piękna nie tylko z zewnątrz


amarantus

Szarłat – czyli amarantus – to kolejne dowód potwierdzający tezę, że starożytni wiedzieli lepiej, że żyjąc bliżej natury potrafili mądrzej korzystać z jej darów, na szczęście, podobnie jak w przypadku orkiszu, odkrywamy na nowo tę mądrość i sięgamy po to, co już tysiące lat temu było cenione ze względu na swoje właściwości. Kiedyś amarantus uprawiano wyłącznie w Ameryce Południowej, dziś można go spotkać niemal na całym świecie, także w Polsce (szczególnie we wschodnich rejonach naszego kraju). Nazywany jest „zbożem XXI wieku” z powodu zawartości najważniejszych składników odżywczych w jego nasionach.

imagesNajważniejszą cechą amarantusa jest wysoka zawartość białka , które nie dość, że ma bardzo duży stopień przyswajalności (75% – dla porównania białko z mięsa 70%), to również zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli te, których organizm sam nie produkuje i muszą mu być dostarczane w pożywieniu, w tym lizynę, która niezbędna jest do budowy białek, głównie w mięśniach i kościach (szczególnie istotną rolę odgrywa w okresie rozwoju organizmu), wspomaga proces odnowy tkanek, stymuluje wzrost; lizyna poprawia przyswajalność wapnia, poprawia koncentrację, bierze udział w produkcji hormonów, przeciwciał, enzymów, badania naukowe wskazują także na  jej istotny udział w procesie walki antyrakowych.

marantus1Poza białkiem amarantus to także mnóstwo składników mineralnych – magnezu, fosforu, potasu, wapnia (100 g nasion amarantusa pokrywa jedną trzecią zapotrzebowania dziennego na ten pierwiastek), żelaza, którego dostarcza (15 mg w 100 g) sześciokrotnie więcej niż wołowina i wielokrotnie więcej niż jakakolwiek inna roślina, więc jeden posiłek zawierający amarantus oznacza całkowite wypełnienie zapotrzebowania na żelazo – dlatego wskazany jest dla kobiet w ciąży i dla osób zmagających się z anemią.

Wysoka zawartość zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych to kolejna zaleta amarantusa, tym razem wspomagająca organizm w walce ze złym cholesterolem, do tego dochodzą witaminy – A, B, C, E oraz skwalen, substancja o własnościach przeciwrakowych, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybicznych, opóźniająca procesy starzenia, obecna między innymi w płaszczu lipidowym ludzkiej skóry, ponadto mnóstwo błonnika i brak glutenu podkreślają wszystkie pozytywne cechy tej rośliny.Amarantus jest także wyjątkowo łatwo strawny ze względu na skrobię o bardzo drobnej frakcji.


amarantusJak widać, amarantus to roślina o właściwościach niemalże cudownych – ale nie ma żadnego cudu w tym, że można i warto wybrać do codziennej diety coś, co pozwala zachowywać i utrwalać zdrowie. Zdrowy rozsądek mówi jasno, amarantus to doskonały wybór dla każdego i na każdą niemal okazję, więc po prostu najlepiej rozpocząć swoją znajomość z amarantusem już dzisiaj.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *