Babka dwukolorowa

Dziś w moim małym cyklu „jak zrobić, żeby było szybko, zdrowo, kolorowo” babka dwukolorowa. Moje wszystkie chłopaki ją uwielbiają, jest bardzo smaczna, a w dodatku, jak większość przepisów, które zamieszczam lub planuję zamieścić, bardzo łatwa do wykonania. Przepis ten przydaje się za każdym razem, kiedy brakuje czasu na bardziej skomplikowane i wymyślne przepisy, w domu zaś tylko najbardziej podstawowe składniki – a słodkiego się chce!

DSC00184
Składniki:

Rozpoczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni. Czekając na osiągniecie przez niego właściwej temperatury jajka wbijamy do dużej miski, dosypujemy ksylitol i ubijamy mikserem przez około 5 minut, masa powinna stać się lekko puszysta. Następnie dosypujemy mąkę orkiszową i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, olej i cukier waniliowy.
Całość mieszamy doprowadzając do powstania jednolitej masy (ok. 3-5 minut). 2/3 masy wylewamy do natłuszczonej foremki (może być to foremka na babkę bądź taka do chleba). Do reszty ciasta dodajemy kakao i mieszamy. Wlewamy drugą część ciasta do foremki. Mieszamy widelcem warstwy, żeby powstał odpowiedni wzór.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 – 60 minut. Wierzchu posypujemy cukrem pudrem, najlepiej takim z ksylitolu. Babkę można również polać polewą według własnego uznania.

DSC00187 DSC00192

4 myśli nt. „Babka dwukolorowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *