Bananowiec z kaszy jaglanej i orzechów

Co prawda to nie sobotnie przedpołudnie ale każdy czas jest dobry na gotowanie, jeśli tylko się ma na to ochotę i możliwości. Przepis podpatrzony i lekko zmodyfikowany. Bezglutenowa wersja tarty czekoladowej, dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą spożywać mąki. Polecam, ciasto wyszło pyszne i pożywne.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • pół szklanki migdałów
  • pół szklanki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka kakao
  • 20 dkg daktyli
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka orkiszowego lub ryżowego
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 gorzka czekolada

Przygotowanie:

Do wykonania tego ciasta znakomicie sprawdza się thermomix, jeśli ktoś nie posiada musi sobie poradzić mikserem/blenderem oraz młynkiem.

Krem z kaszy

Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka zalewając mlekiem roślinnym, dosypując ksylitol i dodając olej kokosowy. Całość gotujemy ok. 20 min, mieszając co jakiś czas, aż kasza będzie miękka.

Masa z orzechów na spód.

Wszystkie orzechy mielimy w młynku lub w thermomixie ( 30s / obr.7) do postaci mąki, następnie wcześniej namoczone w pół szklance wody daktyle, odsączamy i dodajemy do zmielonych orzechów miksując na kleistą masę, która będzie spodem całego ciasta. Jeśli konsystencja będzie za mało kleista należy dodać odrobinę wody. Całość masy orzechowej wykładamy na tortownicę lub specjalne ceramiczne naczynie do tarty.

Kiedy kasza jest już ugotowana, dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i jednego banana. Blenderem lub w thermomixie doprowadzamy do powstania jednolitego kremu.

Czekoladowy krem wylać na wcześniej przygotowany orzechowy spód. Pokroić drugiego banana i udekorować nim ciasto. Dekoracja to oczywiście kwestia gustu i smaku, mogą to być inne owoce.

Smacznego:)

Jedna myśl nt. „Bananowiec z kaszy jaglanej i orzechów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *