Candida – przyczyny nadmiernego rozrostu.

candida-acneJedną z najważniejszych rzeczy, które może robić każdy codziennie, jest dbanie o układ trawienny. Wystarczy pilnować tego, co się je, jak, kiedy i w ten sposób kontrolować nie tylko masę ciała, ilość dostarczanej energii, ale także to, w jakim stanie znajdować się będą poszczególne elementy naszego układu trawiennego, bo przecież wiadomo, że pewne rzeczy szkodzą konkretnym organom bardziej, innym mniej, niektóre wspomagają wątrobę, inne jelita, jeszcze inne trzustkę. Jednak są rzeczy, które po prostu muszą zostać wyeliminowane z codziennego jadłospisu, między innymi dlatego, że stanowią najlepszą pożywkę i najważniejszą przyczynę nadmiernego namnażania się grzybów, w tym szczególnie z rodzaju Candida, stanowiących jeden z najczęstszych powodów złego stanu organizmu i zapadania na liczne choroby.

antybiotyki są jednym z największych winowajców wśród powodów występowania kandydozy, ponieważ ich działanie sprowadza się do tępienia bakterii bez specjalnego rozróżniania „złych” i „dobrych”, co zmienia równowagę flory bakteryjnej jelit i osłabia układ odpornościowy (a w konsekwencji prowadzi do używania kolejnych antybiotyków i dalszego nakręcania spirali);

cukier jest przysmakiem candidy (i nie tylko, nie ma takiego pasożyta, któremu nie odpowiadałby cukier i nie ma takiej choroby, w której cukier nie stanowiłby najlepszego dla niej paliwa) i jest jednym z najtrudniejszych do wyeliminowania składników codziennej diety, ponieważ jest w niemal każdym produkcie pośród wysokoprzetworzonej żywności, eliminacja cukru jest możliwa tylko i wyłącznie dzięki świadomemu dokonywaniu wyborów żywieniowych;

alkohol szkodzi i nie ma co do tego żadnych wątpliwości, szkodzi na mnóstwo sposobów, z których większość znana jest powszechnie, nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że wysoka zawartość alkoholu sprzyja rozwojowi candidy, zaś osłabiony układ odpornościowy (czy ktokolwiek wątpi w jego osłabienie poprzez dobrowolne spożywanie czegoś, co powoduje w organizmie produkcję toksyn?!), alkohol to także drożdże oraz pełne glutenu ziarna;

gluten i jego szkodliwość wielokrotnie były przedmiotem naszych wpisów, warto jednak powtórzyć po raz kolejny, że posiada on wyłącznie wady, żadnych zalet, zaś jego nadmiar w żywności doprowadził do sytuacji, w której coraz więcej osób odczuwa problemy związane z nietolerancją na gluten, w tym także nadmierny rozrost candidy spowodowany utratą naturalnej równowagi jelit wskutek ich uszkodzenia przez gluten;

candidanabiał zawiera laktozę, ta zaś stanowi doskonałą pożywkę dla candidy, nie mówiąc już nawet o tym, że tak naprawdę po zakończeniu okresu niemowlęcego stajemy się wszyscy mniej lub bardziej uczuleni na laktozę, mleko i nabiał nie powinny stanowić elementu codziennej diety nikogo, kto świadomie dba o zdrowie własne i swoich bliskich;

wieprzowina i przetworzone mięso także nie powinny znajdować się w zrównoważonej, zdrowej diecie, wieprzowina zawiera retrowirusy, które są w stanie przetrwać proces gotowania i mogą szkodzić osobom z osłabionym układem trawiennym; mięso przetworzone zaś mięsem jest już tylko z nazwy i składa się głównie z konserwantów, polepszaczy smaku i innych chemicznych składników, spośród których w zasadzie wszystkie szkodzą naszym organizmom;

orzechy z niepewnych źródeł, na przykład te najtańsze, dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych, w tym szczególnie orzechy ziemne, pistacjowe i nerkowca mogą zawierać duże ilości pleśni, co może przyczynić się do pogorszenia stanu, w jakim znajduje się organizm;

niestety ryby oraz owoce morza mogą być zbiornikiem metali ciężkich i toksyn, których pełne są morza i oceany, dlatego należy ostrożnie i świadomie umieszczać je w diecie, należy jednak wystrzegać się obowiązkowo łososi hodowlanych, karmionych sztucznym pokarmem i faszerowanych olbrzymimi ilościami antybiotyków;

tłuszcze i oleje pochodzące z masowej produkcji produkowane są z roślin uprawianych w warunkach niemających nic wspólnego ze zdrowiem, opryskiwanych środkami ochrony roślin w nadmiernych ilościach, dodatkowo wiele z nich produkowanych jest z żywności GMO; większość znajdującej się na rynku oliwy z oliwek to olej bardzo niskiej jakości, a w tłuszczach do smarowania znajdziemy polimery trans, jedne z najbardziej rakotwórczych substancji;

grzyby (niektóre z nich) w przypadku już występującego nadmiernego rozrostu candidy mogą powodować reakcje zapalne;

 

 

 

Jedna myśl nt. „Candida – przyczyny nadmiernego rozrostu.

  1. Witam lecze sie juz pare lat na candide i wyeliminowalem wszystkie te produkty.Musze powiedziec ze bez wzomcnienia organizmu to poprostu nie ma sza sie wyleczyc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *