Ciekawostki ze świata żywności

błonnik

  • Co jest najczęściej sprzedawanym rodzajem jedzenia w restauracjach i innych lokalach na całym świecie? Frytki – stanowią 22% wszystkich posiłków.
  • Jak wiele Coca-Coli zostanie wypitych w ciągu następnej godziny na całym świecie? 27 milionów puszek/butelek. To ponad 600 milionów w ciągu dnia.
  • Amerykanie mówią wiele o zdrowej żywności, ale wciąż zajadają się śmieciowym jedzeniem. W ciągu ostatnich dwudziestu lat konsumpcja przekąsek wzrosła o 233%.

  • Przeciętny Amerykanin wydaje około 20 tysięcy dolarów w ciągu całego życia na fast food.
  • Ludzie, którzy czytają informację o wartościach odżywczych na etykietach, jedzą o 5% mniej tłuszczu od tych, którzy tego nie robią.
  • Najlepiej rozpoznawalnym na świecie zapachem związanym z żywnością jest zapach kawy.
  • Przeciętny mieszkaniec Ameryki Północnej spożywa dziennie średnio 19 łyżeczek cukru, głównie w przetworzonej żywności i w słodkich napojach.
  • Ser zamyka żołądek i powinien być serwowany na koniec posiłku. Ser jest także najstarszą żywnością tworzoną przez człowieka.
  • Ćwiartka surowego ziemniaka umieszczona w każdym bucie sprawi, że skóra pozostanie miękka, a buty będą pachnieć świeżością.
  • Orzeszki ziemne solone są przez gotowanie ich w bardzo słonym roztworze, a następnie suszenie ich.
  • Ananasy klasyfikowane są jako jagody, mleko zaś – jako jedzenie, nie napój.
  • W średniowieczu rosół uważany był za afrodyzjak. Starożytni Grecy i Rzymianie podobne właściwości przypisywali marchewce.
  • Chińscy uczeni sławili czosnek, zarówno jako pożywienie, jak i jako lekarstwo już 3 tysiące lat temu.
  • Kapusta składa się w 91% z wody.
  • W jednej filiżance kawy znajduje się ponad tysiąc związków chemicznych.
  • W jedzeniu gotowanym w winie nie ma alkoholu – wyparowuje on w temperaturze 78 stopni Celsjusza.
  • Truskawka jest jedynym produktem rolnym, który nosi swoje nasiona na zewnątrz.
  • Przeciętnie 150 osób zostaje zabitych każdego roku przez spadające kokosy, więcej niż w atakach rekinów.
  • W XVI wieku pomidory były uprawiane w Europie jako rośliny dekoracyjne i uważano je za trujące.
  • Suszone owoce tracą w procesie suszenia witaminę C.
  • W przeciwieństwie do innych warzyw, gotowane szpinak i marchewka są bardziej odżywcze niż na surowo.
  • Marchewka była pierwotnie purpurowa – pomarańczowa odmiana uprawiana dziś powszechnie została wyhodowana w XVII wieku w Anglii.
  • Cytryny zawierają więcej cukru niż truskawki. Kiwi zawiera dwa razy tyle witaminy C, co pomarańcze i tyle potasu, co banany.
  • W ciągu dwóch godzin wystawienia na światło dzienne mleko traci od połowy do dwóch trzecich witaminy B.
  • Pocięte owoce tracą do 20% witaminy C w ciągu trzech godzin.
  • Jeden na trzech dorosłych uważa, że cierpi na alergie związane z mlekiem, podczas gdy w rzeczywistości mniej niż dwa procent wszystkich dorosłych cierpi w ogóle na jakiekolwiek alergie pokarmowe.
  • Jajka starzeją się szybciej w temperaturze pokojowej w ciągu jednego dnia niż w lodówce przez tydzień.
  • Na świecie jest około półtora miliarda sztuk bydła i konsumuje ono jedną trzecią światowych zbiorów ziarna.
  • Pierwsza kiełbasa powstała około roku 900 p.n.e.
  • Większość ludzi traci połowę kubków smakowych do sześćdziesiątki.


Ciekawostki pochodzą ze stron:

http://costech.wordpress.com/2008/08/02/some-wierd-food-trivia,

http://halife.com/trivia/food.html, http://www.softcafe.com/menu-trivia.htm,

http://www.reachinregina.ca/html/food_trivia_.html

Jedna myśl nt. „Ciekawostki ze świata żywności

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *