Coca cola i 60 minut po.

Znalezione w internecie – i warte przeczytania.

Efekty krótkofalowe – co się dzieje w organizmie w ciągu 60 minut od wypicia puszki coli.

  • 10 minut: zostajesz trafiony 10 łyżeczkami cukru. Nie wymiotujesz wyłącznie dlatego, że obrzydliwie słodki smak został zamaskowany przez dodany do napoju kwas fosforowy.
  • 20 minut: poziom cukru osiąga zawrotną wysokość, powodując gwałtowny wyrzut insuliny. Twoja wątroba odpowiada na ten stan, przetwarzając cały ten cukier na tłuszcz (a jest tego cukru MNÓSTWO w tym momencie).
  • 40 minut: zakończyła się absorbcja kofeiny. Źrenice są rozszerzone, wzrasta ciśnienie krwi, w odpowiedzi na to wątroba pompuje do krwi WIĘCEJ CUKRU. Receptory adenozyny w mózgu blokują się, zapobiegając senności.
  • 45 minut: Twoje ciało zwiększa produkcję dopaminy, stymulując ośrodki przyjemności w mózgu. Swoją drogą, w fizycznym sensie jest to dokładnie ten sam mechanizm, co w przypadku heroiny.
  • 60 minut: kwas fosforowy wiąże wapń, magnez i cynk w Twoim jelicie grubym, zwiększając jeszcze bardziej metabolizm. Efekt ten potęgowany jest przez wielkie dawki cukru i sztuczne słodziki, dodatkowe zwiększające wydalanie wapnia drogami moczowymi.
  • 60 minut: moczopędne własności kofeiny zaczynają dawać o sobie znać. Pozbywasz się teraz z organizmu wcześniej związanych wapnia, magnezu i cynku, które inaczej trafiłyby do Twoich kości. Wraz z nimi ucieka potas, elektrolity i woda.
  • 60 minut: kończy się impreza w Twoim organizmie, zaczyna się załamanie cukrowe. Stajesz się poirytowany i/lub ospały. Wysikałeś już dokładnie całą wodę, jaką wypiłeś w Coli, ale zanim tak się stało, wypuściłeś do tej wody cenne składniki odżywcze, które Twój organizm mógł wykorzystać, by nawodnić organizm lub budować mocne kości i zęby.

Za parę godzin dołączy do tego załamanie kofeinowe (jeśli palisz papierosy, już za dwie).

Efekty długofalowe – co się dzieje w organizmie, jeśli pijesz Colę codziennie przez długi czas

  • Przytyjesz: według badań naukowych przeprowadzonych przez Nurses’ Health Study na 90 tysiącach kobiet w okresie ośmiu lat wystarczy jedna puszka Coli dziennie, by tyć o 5 kilo co cztery lata.
  • Prawdopodobnie nabawisz się cukrzycy: według tych samych badań kobiety, które wypijały dziennie jedną lub więcej porcję słodkiego napoju gazowanego (lub innych, podobnie słodkich napojów) narażały się na dwukrotnie większe prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy typu drugiego.
  • Niemal na pewno zachorujesz na serce: według badań, których wyniki opublikowało Amerykańskie Stowarzyszenie Serca (American Heart Association) w 2007 roku, badani, którzy pili codziennie słodkie napoje gazowane przez cztery lata mieli 25% szansę na rozwinięcie w sobie chorobliwie wysokiego poziomu cukru oraz 32% szansy na stałe obniżenie poziomu „dobrego cholesterolu”. Wspomniane wcześniej badania NHS odkryły zaś, że kobiety pijące dziennie więcej niż dwie puszki słodkich napojów narażają się na większe o 40% ryzyko ataku serca lub śmierci z powodu innych schorzeń kardiologicznych niż kobiety rzadko pijące podobne specyfiki.

Dietetyczna Cola wcale nie jest lepsza dla zdrowia.

Miała być lepsza, bo zawiera mało kalorii, ale czy to wystarczy, by stała się zdrowa? Nie, spojrzenie na listę składników mówi coś zupełnie innego…

  • Gazowana woda: drażni układ pokarmowy, może spowodować zespół drażliwego jelita.
  • Barwnik karmelowy (w Coca-Coli konkretnie 150d, karmel amoniakalno-siarczynowy): według niektórych badań może prowadzić do powstawania odporności na insulinę, inne możliwe negatywne skutki obejmują problemy żołądkowe i zaburzenia płodności.
  • Aspartam: sztuczny słodzik, zastępujący szkodliwy cukier – jednak sam w sobie również dość wątpliwy z punktu widzenia zdrowia, liczne badania wskazują na związek aspartamu z rakiem i nawet jeśli Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) twierdzi, że przeprowadzono dokładne badania, nie wszyscy wydają się być przekonani. W 1995 Departament Zdrowia przekazał FDA listę ubocznych skutków aspartamu, na której znalazły się bóle głowy, udary, problemy neurologiczne, bóle podbrzusza, mdłości. Ponadto aspartam rozkładany jest w organizmie na szereg chemikaliów, między innymi na formaldehyd, który jest znanym kancerogenem i może prowadzić do uszkodzenia organów wewnętrznych i centralnego układu nerwowego.
  • Kwas fosforowy: składnik, który nadaje coli jej cierpki smak. Och, i używa się go do usuwania rdzy z różnych powierzchni. Wiele badań łączy kwas fosforowy z niską gęstością kości, podobnie jak z kamieniami nerkowymi. Podobnie jak w przypadku zwykłej Coli, kwas fosforowy wiąże magnes, cynk i wapń, co byłoby dobre dla Twoich kości, ale kofeina powoduje, że pozbywasz się ich zanim zdążą przeniknąć na właściwe miejsce.
  • Benzoesan potasu: konserwant dodawany do Coli. U części populacji powoduje reakcje alergiczne, jest także dodawany do fajerwerków  i stanowi powód tego irytującego, gwiżdżącego odgłosu.
  • Kwas cytrynowy: dodaje kwaskowatości smakowi Coli. Znakomicie również niszczy szkliwo.
  • Kofeina: jak wyżej, w przypadku zwykłej Coli. Warto dodać, że może prowadzić do wrzodów żołądka, ponieważ zwiększa produkcję kwasu żołądkowego.

Na podstawie: http://www.blisstree.com/2010/06/23/mental-health-well-being/what-happens-to-your-body-if-you-drink-a-coke-right-now/, http://www.blisstree.com/2010/06/23/food/what-happens-to-your-body-after-you-drink-a-coke-every-day-for-a-long-time/, http://www.blisstree.com/2010/06/23/food/drink-diet-coke-for-good-health-not-so-much/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *