Imbir

imbirImbir to rosnąca w tropikach Azji i Oceanii roślina, której jadalne kłącze nadaje się do jedzenia zarówno świeże, jako warzywo, jak i suszone, jako przyprawa. Znany jest doskonale także i u nas od wieków, przecież co to za piernik bez imbiru, stosujemy go często w kuchni, ale czy zastanawiamy się czasem nad jego dobroczynnym wpływem na nasz organizm?
Znane właściwości lecznicze imbiru, to przede wszystkim duża ilość licznych olejków eterycznych. To niepozorne kłącze, zarówno świeże jak i suszone odkaża, zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę, poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu, działa przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, pomaga na stany zapalne zatok. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco, i przeciwbólowo, sprawdza się więc doskonale przy przeziębieniach, zmarznięciu, reumatyzmie. Pomocny jest w leczeniu chorób  wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych, nie wspominając już nawet o tym, że wszędzie tam, gdzie jest uprawiany, uważa się go za potężny afrodyzjak!

imbir 2Imbir jest również rozpowszechniony jako środek przeciw nudnościom i rozstrojom żołądka, ale to nie jedyne jego zastosowania. Może na przykład przeciwdziałać migrenom. Badania dowiodły, że 1/3 łyżeczki świeżego lub sproszkowanego imbiru, przyjęta przy pierwszych oznakach migreny, może zmniejszyć jej nasilenie przez hamowanie prostaglandyn – związków chemicznych, które powodują stan zapalny w naczyniach krążenia mózgowego. W przeciwieństwie do aspiryny i pokrewnych jej leków imbir blokuje jedynie te rodzaje prostaglandyn, które wywołują stan zapalny, a nie te, które pełnią pożyteczne funkcje, jak wzmacnianie śródbłonka żołądka. Imbir jest w stanie łagodzić bóle stawów, ponieważ te same prostaglandyny, które przyczyniają się do migrenowego bólu, powodują także obrzęki stawów u osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów lub zapalenie kostno-stawowe – w niektórych badaniach wykazano, że łagodzenie objawów następowało nawet u trzech czwartych pacjentów, którzy przyjmowali imbir.
Zmniejszanie ryzyka tworzenia się zakrzepów – to także wpływ imbiru; najbardziej rozpowszechnionym środkiem zaradczym jest aspiryna, uniemożliwiająca agregację płytek krwi, komórkowatych struktur, które mogą powodować zakrzepy, zwiększając w ten sposób ryzyko zawału serca. Imbir ma podobne działanie, jednak nie powoduje rozstroju żołądka, wywoływanego często przez aspirynę (oczywiście jeśli twój żołądek nie jest wrażliwy na imbir lub nie zjadasz go zbyt dużo). Imbir może również hamować wytwarzanie przez organizm substancji, które prowadzą do skurczu oskrzeli i do gorączki. Gingerole w imbirze działają też jako naturalne substancje przeciwkaszlowe. Jest w stanie obniżać stężenie cholesterolu, jak sugerują badania naukowe, zmniejsza wchłanianie cholesterolu przez organizm i ułatwia jego wydalanie. Imbir pomaga także kobietom w czasie menstruacji, związki chemiczne zawarte w nim działają przeciwskurczowo. Hamują bolesne skurcze macicy, a także mięśni gładkich przewodu pokarmowego.
I na koniec garstka liczb, w 100 g świeżego imbiru znajdziemy:
Liczba kalorii    67 kcal
Proteiny    2,3 g
Tłuszcz    0,9 g
Błonnik    2,4 g
Wapno    20 mg
Żelazo    3,5 mg
Magnez    405 mg

Przepisy:
Napój imbirowy: 0,5 łyżeczki imbiru z cytryną zalać gorącą lub ciepłą wodą, dodać do smaku miód. Pić ciepły na czczo oraz w ciągu dnia, najlepiej razem z wiórkami. Można też zaparzyć napój w termosie na cały dzień. Podnosi odporność organizmu, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i złogów oraz przy odchudzaniu. Można podawać dzieciom. Trzeba zachować ostrożność przy chorobie wrzodowej oraz zagrożonej ciąży – należy skonsultować z lekarzem.

Nalewka imbirowa (przeciw reumatyzmowi) – 100ml spirytusu i 1łyżka imbiru w proszku. Imbir zalać spirytusem i odstawić na 7 dni. Odfiltrować, trzymać w ciemnej butelce (butelkę można owinąć szczelnie folią aluminiową), smarować stawy.

Do płukania nosa i gardła (przy nieżycie): 2 łyżki świeżego drobno startego imbiru, ewentualnie suszonego zalać roztworem soli fizjologicznej zagotować i odstawić do ostygnięcia, potem odcedzić. Wstrzykiwać do nosa kilka razy dziennie lub płukać gardło.

Rozgrzewająca herbata z imbirem wg Pięciu Przemian:

  • Czarna herbata
  • Wrzątek
  • Liść laurowy
  • Goździk
  • Imbir starty lub w plasterku

W tym przepisie ważna jest kolejność dodawanych składników!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *