Krzem

Każda tkanka, każdy organ ludzkiego ciała zawiera krzem, jest wszędzie w nas – w ilości większej niż jakikolwiek inny pierwiastek, ale nie tylko w naszym organizmie, również w otaczającym nas świecie znajdziemy wielkie jego ilości, krzem jest drugim po tlenie najliczniej występującym pierwiastkiem. Jedna trzecia masy skorupy ziemskiej to krzem, co szósty jej atom to atom krzemu, różne odmiany krzemionki wchodzą w skład większości skał tworzących zewnętrzną powłokę naszego globu. Mamy zatem do czynienia z minerałem wszechobecnym i jednocześnie niezwykle istotnym z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, w którym największe ilości krzemu znajdziemy w tarczycy, przysadce mózgowej i w nadnerczach, w organach układu oddechowego, również w kościach i ścięgnach, we włosach, w skórze i paznokciach.

Z funkcji, które krzem spełnia w organizmie, warto wymienić:

  • udział w metabolizmie wielu innych niezbędnych składników odżywczych (wspomaga wchłanianie nawet siedemdziesięciu substancji!),
  • udział w syntezie kolagenu oraz w procesie uelastyczniania kości,
  • zapobieganie osteoporozie,
  • udział w procesie wzrostu rozmaitych tkanek,
  • regulowanie procesu komunikacji nerwowej między mózgiem i komórkami organizmu,
  • hamowanie wchłaniania szkodliwych jonów aluminium,
  • wzmacnianie naczyń krwionośnych, dbanie o ich drożność,
  • obniżanie ciśnienia krwi, zapobieganie odkładaniu się złego cholesterolu,
  • zwiększanie elastyczności tkanek, w tym skóry, naczyń krwionośnych,
  • wpływ na dobry stan skóry, włosów i paznokci,
  • leczenie stanów zapalnych i podrażnień skóry,
  • wspomaga profilaktykę wielu groźnych chorób,
  • oczyszczanie organizmu z pasożytów wszelkiego rodzaju, w tym grzybów, bakterii, wirusów,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn, jest używany jako substancja odtruwająca
  • wzmacnianie ogólnej odporności organizmu.

Według rozmaitych szacunków nawet 100% (!) populacji może cierpieć na niedobór krzemu, co wynika przede wszystkim z pozbawiania żywności tego (i nie tylko tego) składnika w wyniku jej przetwarzania, a wiadomo, że zdecydowana większość spożywanych obecnie produktów to właśnie wysokoprzetworzona żywność. Dlatego, by dostarczyć organizmowi niezbędnej dawki krzemu, wynoszącej od 20 do 50 mg dziennie, tak ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta, w której znajdą się najlepsze źródła tego pierwiastka, czyli:

  • sałata, we wszystkich jej odmianach,
  • razowe produkty zbożowe,
  • kasza jaglana, kasza gryczana, ryż,
  • seler, ogórek, marchew, buraki, szparagi, szpinak, rzodkiew, pietruszka,
  • groszek, soja
  • truskawki, jabłka, suszone śliwki,
  • zioła, w tym przede wszystkim skrzyp polny, który może zawierać nawet kilkadziesiąt procent krzemu, również pokrzywa, rdest ptasi.

Niedobór krzemu może wynikać nie tylko z nieodpowiedniej diety, jego powodem może być także okres intensywnego wzrostu u dzieci lub nadmierny wysiłek fizyczny, warto także pamiętać, że poziom krzemu w organizmie spada z wiekiem. Objawami niedoboru mogą być:

  • rozwój i zwiększenie liczby pasożytów,
  • obniżona odporność organizmu,
  • zbyt wysoki poziom złego cholesterolu,
  • choroby układu kostnego, w tym stawów,
  • problemy skórne, z włosami i paznokciami,
  • choroby związane ze złym stanem naczyń krwionośnych,
  • powstawanie kamieni nerkowych i wątrobowych.

Niektórzy naukowcy zwracają także uwagę na obniżony poziom krzemu u pacjentów z rakiem, cukrzycą, chorobami miażdżycowymi, RZS, a nawet w przypadku powszechnych infekcji górnych dróg oddechowych. Sugeruje się, że krzem może być skutecznym lekiem na wiele groźnych schorzeń, (w tym na raka, stwardnienie rozsiane, AIDS, w eksperymentalnych terapiach zauważono, że suplementacja krzemem potrafi zwalczać nawet ciężkie postacie tych chorób), szczególnie w tych przypadkach, kiedy ich pierwotnymi przyczynami są zakażenia pasożytami, w tym szczególnie grzybami. Ze względu na doskonałe zdolności absorpcyjne krzemu używany jest on z powodzeniem w kuracjach oczyszczających, niweluje bowiem działanie wielu toksyn, tych będących efektem zatruwania organizmu przez pasożyty, ale również tych bardziej bezpośrednich, na przykład wynikających z zatruć substancjami chemicznymi.

Krzem zwykle kojarzy się z czymś innym niż zdrowie – na przykład z zaawansowaną technologią z Doliny Krzemowej – jednak jest jednym z ważniejszych elementów dbania o to, byśmy żyli zdrowo i to zdrowie zachowali jak najdłużej. Równowaga w organizmie nie jest możliwa bez krzemu, prawidłowe oczyszczania organizmu również przebiega znacznie lepiej z jego udziałem (wiemy to z doświadczenia, używaliśmy go sami w postaci Enterosgelu). Czas zatem otworzyć oczy na jego dobroczynne działanie i dbać o to, by organizmowi nigdy nie brakowało jednego z najważniejszych fundamentów.

Jedna myśl nt. „Krzem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *