Mazurek z pomarańczą na cieście orkiszowym

 

 Mazurek jest  alternatywą dla osób chcących uniknąć białej mąki i cukru, dla tych, którzy nie mogą się oprzeć słodkościom:) Jest bardzo smaczny i odżywczy a do tego bardzo prosty w wykonaniu.

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki orkiszowej, najlepiej typ 700
  • 1 jajko
  • 50g ksylitolu, może być cukier trzcinowy (ale to nadal cukier)
  • 100g miękkiego masła

Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy ciasto. Foremkę należy natłuścić, może być to foremka w kształcie prostokąta, a może okrągła, tak jak w naszym przypadku. Brzegi wyklejamy ku górze na wysokość ok. 2 cm, ciasto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego do 200 ° piekarnika i pieczemy ok. 15 min do momentu zarumienienia.

Nadzienie:

  • 2 duże pomarańcze
  • 50g płatków migdałowych
  • Ksylitol  – 15 łyżek
  • Pomarańcze gotujemy na małym ogniu około 10 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu obieramy pomarańcze. Skórkę siekamy na drobne kawałki a następnie smażymy na małym ogniu z 6 łyżkami ksylitolu/ cukru trzcinowego, aż do zeszklenia cukru i powstania syropu.
  • Pomarańcze kroimy w plastry i smażymy z pozostałym cukrem, aż do powstania syropu i połączenia z pomarańczami. Dodajemy połowę skórek, mieszając aby nie doprowadzić do przypalenia.
  • Płatki migdałów prażymy na patelni, uważając aby się nie spaliły.
  • Pomarańcze w syropie nakładamy na  upieczone wcześniej ciasto, posypując prażonymi migdałami.

Polewa czekoladowa:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżka kakao
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru trzcinowego
  • 2-3 łyżki wody

Na koniec polewamy nasza polewą oraz dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *