Produkty śluzotwórcze

Śluz, słowo, które nie brzmi najlepiej, bowiem kojarzy nam się z czymś raczej paskudnym z wyglądu i konsystencji i nawet encyklopedyczna definicja (śluz zwierzęcy =  flegma – bezbarwna ciągliwa substancja wytwarzana przez jedno- lub wielokomórkowe gruczoły śluzowe zwierząt i człowieka, występujące w błonie śluzowej (lub w jej sąsiedztwie) narządów wewnętrznych) nie jest wcale bardziej przyjemna dla oka.

Te pierwsze odczucia potwierdzają się, kiedy zapoznać się z listą zaburzeń i schorzeń, jakie powodować może nadmiar śluzu w organizmie:

  • częste przeziębienia,
  • większość problemów związana z okrężnicą, oskrzelami  i płucami,
  • gruby nalot na języku,
  • sucha, matowa, szorstka skóra.

Zwykle śluz łączymy z chorobami górnych dróg oddechowych – ale to tylko mała część powodów jego manifestacji, bowiem śluz gromadzi się we wszystkich zasadniczo organach naszego ciała i wydalany również jest na różne sposoby.

Skąd się bierze nadmiar śluzu? Przede wszystkim z diety, z tej codziennej, nieprzemyślanej diety, w której mnóstwo jest produktów śluzotwórczych, takich jak:

  • mięso, zwłaszcza wieprzowina,
  • chleb,ziemniaki,
  • potrawy z białej mąki,
  • biały ryż,
  • mleko i jego przetwory,
  • cukier rafinowany.

Obfity śluz występuje przy praktycznie wszystkich stanach chorobowych, od kataru do gruźlicy i choć nie jest przyczyną powstawania ich wszystkich, to we wszystkich przypadkach utrudnia leczenie, czasem nawet je uniemożliwia, stąd tak ważne jest oczyszczenie organizmu. Przy niektórych schorzeniach trudno lub wręcz nie można go zaobserwować w zwykłych domowych warunkach, to (np. choroby uszu, oczu, serca ) to warto wiedzieć, że jest w naszym wnętrzu w ilościach naprawdę szkodliwych. Z licznych problemów, jakie wywołuje nadmiar śluzu warto wymienić te: zatrzymuje wodę, powoduje obrzęki, zatyka kanały przepływu energii, limfy, krwi w żyłach, tętnicach, naczyniach mózgowych, wypełnia jamę brzuszną, płuca, gromadzi się w zatokach, węzłach chłonnych, gardle, oskrzelach, gruczołach, organach płciowych.

Kiedy zawodzi standardowa metoda pozbywania się go z organizmu i organy wydalnicze nie są w stanie usunąć śluzu drogami naturalnymi, przedostaje się on do krwi i wywołuje stany zapalne w miejscach słabiej broniących się. Jeśli nie jest usuwany z organizmu gniją i zatyka naczynia włosowate, przyczyniając się do powstawania rozmaitych patologicznych stanów krwi. Choroba to proces rozkładu i gnicia substancji organicznych, rezultat zanieczyszczenia przewodu pokarmowego nadmiarem pokarmów śluzotwórczych, proces chemicznego rozkładu białka, któremu często towarzyszy nieprzyjemny zapach.

Jak pozbyć się nadmiaru śluzu, kiedy już stało się i dopuściliśmy do jego nagromadzenia? Jedyną skuteczną metodą jest stosowanie odpowiedniej diety i oczyszczenie organizmu tą drogą, którą można wspomagać rozmaitymi innymi środkami, o których już trochę pisaliśmy (przy okazji omawiania sposobu pozbywania się pasożytów) i będziemy pewnie jeszcze nieraz. Warto zwrócić uwagę na to, które produkty uważa się za wskazane w czasie oczyszczania organizmu ze śluzu:

  • owoce,
  • warzywa,
  • nasiona,
  • naturalne soki,
  • wodę zamiast słodkich napoi,
  • kaszą jaglaną.

Proces oczyszczania rozpoczyna się w zasadzie natychmiast, kiedy przestaniemy dostarczać organizmowi szkodliwego pożywienia. W przypadku ciężkiego zanieczyszczenia wydalanie nie będzie odbywać się zwykłymi drogami, przez kał i mocz, ale przez wszystkie otwory i błony śluzowe, proces ten może być czasem niekomfortowy, ponieważ chorobotwórczy śluz potrafi mieć bardzo nieprzyjemny zapach.

Warto na koniec zauważyć, że organizm człowieka to taka maszyna, która poradzi sobie sama z niemal wszystkim, jeśli tylko zapewnić jej odpowiednie warunki – w przypadku śluzu jest nie inaczej, nie zatruwajmy organizmu śluzotwórczą żywnością, nie będziemy mieli problemów ze śluzem i z konsekwencjami jego nadmiaru.

5 myśli nt. „Produkty śluzotwórcze

  1. prosze podac przepis na przygotowanie potrawy z pieczarek i potrawy z dyni,lub podac strone,gdzie bede mogla skorzystac z przepisow kulinarnych ,potraw,ktore pomoga zmniejszac sluz w organizmie.

  2. Witam,
    artykul jest bardzo ciekawy-wlasnie moj maz ma probem z nadmiare sluzu.Ja gotuje czesro soczewice.zupy warzywne,ciemne makarony ,ryze i kasze jaglana.ale to nic nie daje.Ma ciagle mokry kaszel-pijemy ziola pomocne w jego wydalalniu ale to tez nic nie daje.Maz pali,moze to od tego,ale nawet jak kaszlnie(kaszle ok 3 razy dziennie,nie czesciej i zawsze rano odpuwa ta wydzieline) to slychac taki glosny odglos i zalegajac tam wydzieline.A facet jak to facet nic przetuaczyc sobie nie da,ae naprawde nie odzywiamy sie zle,a akaszel i sluz est

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *