Stewia – zdrowy zamiennik cukru

W naszej podróży po świecie zawitaliśmy wczoraj do Ameryki Południowej i dziś pozostaniemy tam jeszcze na chwilkę, tym razem by opowiedzieć w kilku słowach o stewii, roślinie wielokrotnie słodszej od cukru, a jednocześnie nie mającej żadnej z wad, którymi charakteryzuje się produkt z buraków. Używana od stuleci przez Indian, została „odkryta” ponownie pod koniec XIX wieku, ale na powszechne stosowanie musiała czekać do lat 70-tych ubiegłego stulecia, kiedy w Japonii zaczęto używać jej zamiast sztucznych słodzików.

Słodząca substancja zawarta w stewii jest słodsza od cukru mniej więcej trzystukrotnie, zaś w postaci suszonej trzydziestokrotnie, łatwo zatem wyobrazić sobie, jak wydajnym jest produktem, skoro jedna łyżeczka stewii odpowiada szklance cukru!

Jednak nie tylko sama słodycz czyni ją wyjątkową, pomijając fakt, że w przeciwieństwie do cukru nie stanowi pożywki dla bakterii i grzybów w naszym organizmie, sama w sobie wykazuje właściwości bakterio- i grzybobójcze, może zatem stanowić słodki element oczyszczającej diety; jej kaloryczność jest zerowa, więc może stać się także sposobem na odchudzanie.

Oczywiście, jak już przekonaliśmy się wielokrotnie, zwykle coś, co ma dobroczynny wpływ na ludzki organizm nie jest ograniczone do jednego aktywnego składnika, bowiem natura uwielbia równowagę, dlatego w stewii znajdziemy również wapń, potas, magnez, żelazo, chrom, mangan, selen, krzem, kobalt, cynk oraz witaminy B, C, dlatego jej działanie to także wzmacnianie odporności organizmu.

Stewia, o czym wiedzieli już paragwajscy Indianie, ma także doskonały wpływ na układ krążenia, ponieważ jak rzadko która roślina potrafi obniżać ciśnienie krwi. Nie ma żadnych skutków ubocznych, może być stosowana przez kobiety w ciąży, chorych na cukrzycę (szczególnie, że ostatnie badania wykazały jej wpływ na obniżanie poziomu glukozy we krwi) i fenyloketonurię, nie powoduje także próchnicy, sprawdza się także jako łagodny antydepresant. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym wspomaga proces leczenia oparzeń i ran, jej ogólnie pozytywny wpływ na skórę został również wielokrotnie wykazany. W wielu przypadkach była pomocna nawet przy rzucaniu palenia!

Stewia doskonale rozpuszcza się w wodzie i zachowuje wszystkie swoje właściwości do 200 stopni Celsjusza, dlatego można dodawać ją do wszelkiego rodzaju wypieków; jej smak, w przeciwieństwie do ksylitolu, jest wyraźnie inny od zwykłego cukru, dlatego wymaga pewnego przyzwyczajenia, jednak warto spróbować się przekonać do tej słodkiej rośliny. Można ją spotkać w wielu postaciach, najczęściej jednak spotykane i najwygodniejsze w użyciu to:

  • stewia w proszku,
  • stewia w płynie,
  • stewia w tabletkach.

Osoby z zacięciem ogrodnika mogą wyhodować w domu swoje własne krzaczki stewii.

Trochę zmarudziliśmy w Ameryce Południowej, następną relację napiszemy już z innego rejonu świata, wiemy bowiem na pewno, że nie ma miejsca na świecie, w którym nie znaleźlibyśmy dowodu  na to, że natura ma odpowiedź na każde pytanie i rozwiązanie każdego problemu. Do zobaczenia stamtąd!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *