Witamina B2

W naszym cyklu dotyczącym witamin zajmiemy się dziś kolejną przedstawicielką grupy B – witaminą B2, która, podobnie jak jej wszystkie siostry spełnia niezwykle ważne funkcje w naszym organizmie. B2 znana jest także pod nazwą ryboflawina i uważana za jedną z najważniejszych z wszystkich witamin B, aczkolwiek warto pamiętać, że bardzo wrażliwą na światło, wystawienie produktów zawierających ją na bezpośrednie działanie światła słonecznego powoduje, że zniszczeniu ulec może nawet 70% witaminy. Czy tak jest istotnie, czy rzeczywiście jest B2 jedną z najważniejszych w rodzinie, spróbujemy odpowiedzieć w naszym wpisie:

  • ryboflawina wchodzi w skład nukleotydów, podstawowych elementów, z których z kolei powstaje nasze DNA i RNA,
  • jest składnikiem koenzymów, odpowiedzialnych za wiele ważnych funkcji zachodzących w naszym organizmie,
  • uczestniczy w procesach metabolicznych tłuszczów, białek, węglowodanów,
  • podobnie jak witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku, odpowiada za prawidłowy przebieg reakcji biochemicznych w siatkówce, przekształca zbyt krótkie fale światła na takie, które są widoczne dla naszych oczu,
  • współpraca z witaminą A zapewnia również, że w naszym organizmie możliwe jest prawidłowe tworzenie się i funkcjonowanie błoń śluzowych (w drogach oddechowych, w przewodzie pokarmowym),
  • odpowiedzialna jest za dobry stan skóry i nabłonka naczyń krwionośnych,
  • niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpowiada za regulację prawidłowego działania przekaźników nerwowych, co zapobiega depresji i innym zaburzeniom nastroju,
  • konieczna jest do produkcji energii, do zapewnienia właściwego wzrostu komórek, wpływa w ogromnym stopniu na odporność organizmu,
  • bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek i hormonów, sprzyja gojeniu się ran poprzez stymulację procesu namnażania się komórek,
  • jest niezwykle ważna w procesie przetwarzania i przyswajania pozostałych witamin z grupy B,
  • jej właściwe dostarczanie organizmowi jest niezwykle ważne podczas ciąży, jej niedobór może spowodować bowiem żółtaczkę noworodków.

Choroba ta to jednak nie jedyny objaw niedoboru witaminy B, niedoboru, który dotyka w największym stopniu dzieci i osoby starsze, kobiety ciężarne, ale także osoby nadużywające alkoholu lub cierpiące na cukrzycę. Powinniśmy zastanowić się nad tym, czy w naszym organizmie posiadamy odpowiednio dużo witaminy B, kiedy zaczynamy zauważać któryś z punktów z poniższej listy:

  • zaburzenia wzroku, nadwrażliwość na światło jest jednym z najbardziej widocznych (nomen omen!) i oczywistych objawów,
  • niedowidzenie o zmierzchu (kurza ślepota),
  • kolejny problem ze wzrokiem, mający związek z brakiem ryboflawiny, to zaćma, odpowiedni poziom witaminy B2 chroni przed jej występowaniem,
  • chroniczne zmęczenie, apatia, ospałość, problemy z koncentracją, brak odporności na stres, depresja – to także objawy niedoboru, tak samo jak uciążliwe migreny,
  • zmiany na skórze, łuszczenie się jej, suchość, świąd, przetłuszczanie się, łamliwość włosów i paznokci
  • zaburzenia w obrębie jamy ustnej, przebarwienia języka, pieczenie warg i wnętrza jamy ustnej, zajady,
  • anemia, zawroty głowy, bezsenność, kurcze mięśni, ich drżenie.

W zbilansowanej diecie, nie opartej na zubożonym, wysokoprzetworzonym pożywieniu, którego, niestety, najwięcej w dzisiejszych czasach, niedobór witaminy B nie ma prawa występować, jednak wiemy doskonale, co trafia przede wszystkim na stoły. Warto zatem wiedzieć, skąd czerpać ją najlepiej i w największych ilościach – z pominięciem nabiału, który często wskazywany jest jako optymalne źródło ryboflawiny, jednak my już wiemy, że tzw. zalety nabiału nikną pod jego licznymi wadami, przede wszystkimi tymi związanymi z zanieczyszczeniem organizmu:

  • wątroba wołowa, nerki wieprzowe,
  • cielęcina, indyk, kurczak,
  • kasza jaglana, suszone śliwki, morele,
  • świeża makrela i łosoś, flądra, morszczuk i inne ryby morskie,
  • chleb żytni razowy, płatki owsiane, makaron żytni,
  • jaja, szpinak, fasola szparagowa, soczewica, groch, kapusta włoska
  • migdały, sezam, pestki słonecznika i dyni, orzechy pistacjowe, daktyle, figi.

Po tygodniu upałów, które – choć piękne i wreszcie udowodniły, że lato przyszło naprawdę – obciążały nasze organizmy nadchodzi czas pogody nieco bardziej neutralnej, idealnej do tego, by dbać o zdrowie na wiele sposobów, nie tylko odpowiednią dietą, także ruchem. Mamy cichą nadzieję, że nasze wpisy, także ten, przyczyniają się do tego, że chociaż w niewielkim stopniu pomagamy Wam w tym dbaniu.

 

5 myśli nt. „Witamina B2

  1. Witam, jak to miło, że po sąsiedzku jest sklep z takimi produktami 🙂 Na pewno skorzystam po powrocie z urlopu. A jeszcze przed chwilą syn mnie uświadomił, że jest z Piotrkiem w grupie. W takim razie koniecznie muszę zmienić dostawcę 🙂
    Pozdrawiam po sąsiedzku z Zawadzkiego.
    Milena Dudzińska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *